SOLOMON'S TEMPLE (Kohhran Thianghlim/The Holy Church) †


 SOLOMON'S  TEMPLE
(Kohhran Thianghlim/The Holy Church) †

SUNDAY POST

★Opeey-a Khiangte
__________________________________________

Solomon's Temple tih leh Kohhran thianghlim hi a lar em avangin, hre lo kan awm angem aw ka ti rilru niap niap thin....

Solomon's Temple hi Aizawl, Mizorama awm a ni a, Kohhran Thianghlim ('The Holy Church') ta a ni a. he kohhran hi Dr. L.B. Sailo chuan kum 1984 khan a din a, kohhran mi leh sate chu 'the elects.' tih a ni. An kalphung leh tum (mission) ber chu khawvel puma Pathian thu puanzar a ni.

† History

A dintu Dr. L.B. Sailo sawi danin, kum 1991 khan, thlarau pawlna changin, Pathianin  Solomon’s Temple chu Mizoram-ah sa turin a ti a ni. Chumi sakna hmun atan chuan Aizawl chhak lam side-ah ram a lei ta a. mahse, han kal velna leh luhchhuahna remchang tak a nih loh avang leh ram a tet deuh avangin, hmun dang a zawng leh ta a. Aizawl thlang lam ram a dap leh a, chuta a hmuh chu Aizawl atanga 10 km-a awm a ni a, foundation stone pawh 25th December 1996 phum a ni.
__________________________________________

† Architecture

Solomon's Temple chhungah hian mi 2,000 lai an leng a, a pawn lam (courtyard) nena chhut chuan mi 10,000 lai an leng thung a ni. A area zau zawng hi square site 180 ft. niin, Temple chhung zau zawng chu square, 120 ft a ni. verandah hi 30 ft.-a zau a ni bawk a, main Hall nena inzawm kual mupa siamin, a hmingah pawh ‘The porch of Solomon’s Temple’ tih a ni.
__________________________________________

† Design

Building hian Luhkapui (main doors) 12 leh side tinah kawngkhar 3 a nei vek a,Building bathlar chung zelah chuan pillars sang tak dah a ni vek a, chungte chuan Davida arsi 7-te an khai theuh bawk. chumiin a entir chu, Thupuan (Rev. 1:20)-a inziak, Kohhran pasarihte tirhkoh a ni. pillar tinahte chuan Isua khenbehna Cross (kros) lem leh anmahni kohhran (Holy church) chhinchhiahna (emblem) dah theuh a ni. Bathlar chuanchung berah chuan, Vantirhkoh 2-in Pilliar chhip lam hawiin, Tawtawrawt an ham a. pillar hmar lam side-a awm an ni. helam pang hi tunah chuan Building luhna bera hman a ni.

Tower chhip zum pali (4) chu Temple main hall zawnah dah a ni bawk a. Tower chu square shaped niin, a chhip lam erawh kil ruk nei (six-sided spire) niin, a chhip berah chuan Lallukhum (crown) dah a ni. hei hi a han sang lai bera awm a ni a, chhip zum tenau (mini-spires) dang 4-in an karcheh ta a ni. Temple hian tukverh 32, Ventilations 32, leh skylights 32 a nei a ni.

Temple hmunhmaah hian, a daihlima, a hrin dup theih nan thing chi hrang hrang leh thei (fruit tree) an phun nasa hle a. hei vang hian sava pawhin nuam an ti hle ni tur an ni, an kat nuk zel mai thin a ni. He hmun tlawhtute tan hian restaurant pawh siam tum a ni. he lai hmunah hian educational institution leh social service center te bun tum a ni bawk.

An kohhran sum mamawh hi kohhran mi leh saten an thawhkhawm zel mai thin a. Chu bakah, hmun hrang hrang atang pekkhawmte pawh a awm bawk. he hmun tlawhtu thenkhatten tanpuina tam lua leh tlem lua awm lovin an pe ve thin bawk a. Amaherawhchu, hetia sum lutkhawmah hian, inpekluihtir leh nawrluihna a awm lo thung.
He Temple hi Mizorama tourist attraction/destination zinga pakhat a ni a, mite tlawh nasat em em leh ram pawn lam atanga lo kalte phei chuan tlawh ngei ngei tura a ngaih thin a ni.
__________________________________________

† ADMINISTRATION

Aizawlah general headquarters an nei a. Executive Committee chu rorel khawl sang ber a ni. Mizoram-ah hian division 7 a awm a: Lunglei Division, Serchhip Division, Mamit Division, Champhai Division, Saiha Division, Kolasib Division leh Darlawn Division. division tinte hnuaiah chuan local church a awm ve leh zel bawk a. Kohhran inrelbawlna (administration)-a body hrang hrangte chu:

1) Executive Committee:-
Purchase Board
Property Trust

2) Building Advisory Board :-
Decoration Cell
Temple Coordinator
Technical i/c plantation
Divisions Committee

3) Publication Board:-
Information Technology Cell
Sound in charge

4) Mission Board:-
Media and Archive Cell

5) Youth Evangelical Front (YEF):-
Education Wing
Department of Child (Naupang Deptt.).
__________________________________________

† MIDNIGHT HERALD

He kohhran hian chanchin (bulletin) "Midnight Herald" (Zanlai Au Aw) tih a tichhuak ve a. Ni 20 september 1998 atang khan chawlhkar hnih dan zela a tihchhuah thin kha a ni. Ni 21 June 2011 khan Registrar of Newspaper in India-ah registered a ni a, hei hi registration number; RNI regn. No. MIZMIZ/2009/37924 chu a ni.
__________________________________________

† PHILEO

Hei hi kohhran chanchinbu (official bullet) kar tin chhuak a ni a, kum 1992 atanga tihchhuah kha a ni.
__________________________________________
† BOOKS

Publication Board of the church chuan lehkhabu 14, Dr.L.B.Sailo-ina Mizo tawnga a ziak chu a lo tichhuak tawh a, pakhat erawh chu Sap tawng (English)-a ziak (Sl.No.-5 Mystery of Elects) a ni. Chung lehkhabute chu:

1) Kraws leh Thlarau Thianghlim - 1983

2) Pathian Mihringa a Inpuanna Tluantling (Thlarauva Thawhlehna Ram) - 1984

3) Pathian Chatuan Thil Tum (Thlante Thuruk) - 1985, 1986, 1987, 1992 and 2004

4) Moneitu Au Aw (Thlante Thuruk) 1988, 1989 and 1992

5) The Mystery of Elects -1989

6) Khawngaihna Thutak (Kraws Thuruk)- 1990 and 1991

7) Lunghlu Kawngkhar Mawi (Kraws Thuruk) - 1992

8) Harh A Hun Ta ! (Booklet) - 1993

9) Chhandamna Lawng (Thlante Thuruk) - 1993 and 2010

10) Lal Isua : A Lo Kal Lehna - 1994 and 2011

11) Tunlai Khawvel leh Kristianna - 1994 and 1995

12) Kraws Daihlim (Testimony) - 1995

13) Kraws Daihlim (Thlante Thuruk) – 2005 and 2006

14) Nunna Tui Lui (Kraws Thuruk) - 2009

He kohhran Publication Board hi International Standard Book Number (ISBN) Agency, United House, North Road, London, United Kingdom hnuaia publishing agency/firm register puitling a ni tawh a. Tun hnai mai khan, ISBN system in category 5 (religious literature) hnuaiah Publisher's identifier nih a pek a ni.
__________________________________________

† MISSIONARY

Mizoram hmun hrang hrangah missionary an tir nual a. first batch missionaries te chu kum 1995 khan a bik taka hriakthih an ni. Kohhran hunserh leh function-ahtein anniho chuan officials/ministers nihna an chelh thin a ni.
__________________________________________

† SECRETARIAT

Secretariat hi Chawlhhmun, Aizawl-ah a awm a, Superintendent chu inrelbawlnaa lu ber a ni. functionaries dangte; cashier, clerk, assistant, etc. chu superintendent kaihhruaina hnuaia thawktute an ni. Church offset press pawh hemi building-ah tho hian bun a ni a, an kohhran inrelbawlnaa headquarters a ni.(Ziahkim loh leh hmaih palh a om mai thei.-Opeey-a Khiangte)

★★★★




FARMERS TRAINING


Thingdawl | September 22, 2018: Vawiin September 22, 2018 khan COE Hoticulture Thingdawl Training Hall ah  Institute of Horticulture Technology, Noida atang a rawn kal te chuan Healthy Nursery Production for open protected cultivation of special Vegetable Crop in Mizoram tih thupui hmangin farmer te tan training an rawn pe.

 

He hunah hian Bilkhawthlir, Kolasib, Thingdawl, Bualpui, kawnpui atang te in farmers te kal khawmin mi 76 an tling a, Thingdawl Farmers Society atangin mi 30 an kal thei bawk a ni.

CK HI……


- Rinfela Zadeng

CK hi Mizo thalai, WhatsApp leh Facebook khawih thin te chuan kan hre vek awm e. CK lampum tak hi chu kan hre kher lo a nih pawhin a awmzia chu tun laia thalai, nu leh pa tamtak te pawhin kan hre awm e.

Mizoram ah chauh pawh a ni biklo a, khawvel hmun dangah pawh heti zawnga WhatsApp leh Facebook leh Social Network a inbiakna hi a mikhual lo a, ingaizawng te inkarah te, inngaizawng kher lo – pawmlai nei reng - ler ve hrim hrim te inkara inbiakna hluar pawl a ni ti ila kan sawi sual lo mai thei. A lampum lamah chuan buai ta lo ila, a nghawng chuah lam zawk hi sawi ta ila tha awm e.

Kan ‘ck’ hian thu hi tisa ah a chantir a, chu chuan nghawng thalo tam tak a nei a. Heng avang te hian HIV/AIDS  vei emaw a thehdarhtu emaw kan nih phah thei tih te hi hriat a tha. Chutih rual chuan nula tlangval inngaizawng, heti lam hawi reng reng a inbe ngai miahlo hi tamtak kan awm a. Chungte chu an zahawmin an inngaihzawnna pawh hi a tlo deuh nge nge zel a, nupui pasal a innei a chhungkaw hlim tak din ta hi a tam zawk an ni ngei ang.

Nula i nih a, zan rei tak thlenga i online chuan mipa tuemaw lo biak ‘ck’ che tum che hi vawikhat tal chu i tawng ve tawh ngei ang.  A bik takin zanlai pelh tawh hnuah phei hi chuan nula te hian inbox lamah heti ang lam hawi a inbiak tumna hi a mikhual lo hle tih a hre chiang tu in nih kha. Tin, kan sawi tak ang khan WhatsApp lamah te pawh heti ang a min beiseitu mipa hi kan tawng fo a nih kha. Tin, inngaizawngte inkarah pawh a mikhuallo kan tih tawh kha.

Nula te u, hei hi hre reng rawh u – i bialpa in biak ‘ck’ reng che a tum a nih chuan a nupui nitur in a duh tak tak tawklo che tih hi pawm la, i tisual tam lo ang. Sex leh hmangaihna hi a hrang a ni tih hi hriatreng tur. Heti lam hawia in inbiak fo chuan thu hi tisa ah a chang har lo tih chu a hrechiangtu i nih kha!

Tin, biak ‘ck’ mai mai atan chauh i bialpa hian a duh che a nih phei chuan i chan a chhe khawp ang. Tin, nangmah in i zir hmasa a nih chuan mipa i dem ringawt thei biklo ang. Mahse ‘ck’ pui mai mai tlak lek hmeichhia i nih chuan tun atangin insiamtha la, i tan pawh i damchhunga i inchhirlohna tur a ni. Heti anga biak ‘ck’ mai mai i nihlohna turin i incheina leh i nungchang uluk la, nun chhuah pui bawk ang che.

I hmalam hunah pasal pangngai tak neih hreh rawk khawpa i awmlohna turin fimkhur la, inveng tlat rawh. I thusawi leh i thlalak te kha nakina nangmah tichhe vek theitu che a ni tih hre reng la, i zahawmna kha pasal i neih hma chuan vawng him tlat ang che - chu chu Pathian thu pawh a ni.

Mipa te pawh hi kan fimkhur a ngai. Hmeichhe online rei nazawng hi va biak ‘ck’ tum ringawt loh tur. Tun laia an ‘screen shot’ hmak hmak a, group ah te an ‘post’ in mipa tan mualphona leh kan zahawmna zawng zawng hlohna a ni. Bakah heti lam ringawt kan bialnu te chung ah rilru kan pu a nih chuan kan inenfiah a ngai hle.

Hmeichhia te hian sex aiin himna, inghahna tlak leh rintlak mipa an duh zawk. Heti lam hawia hmeichhia kan be nghal a nih chuan kan zahawmna zawng zawng hi a bo a, an tan tenawm leh mipa zaktheilo tak nih bak kan hlawh lo.




A hrim hrimin ingaihzawnna inkarah hian ‘ck’ lo in hlim takin a inkawm theih a, kan inhmangaihna hi a pung thei a ni tih te hi kan hriatchian a ngai. Nula tamtak in an sawi fo chu – mipa fel tak tak leh smart tak tak ni a an hriat te pawh heti lam ah hian kan duap ru fu a ni tih hi an sawi a, mipa te kan inefiah a ngai hle.

Kan nun tak tak lan chhuahna pawimawh tak chu tumah min hmuhlohna a kana wm dan ah hian a ni thin. Chung huna nangmah hrechiang ber tu che chu I ‘ck’ pui thinte kha an ni a, ngaihdan tawk che leh teh dan tawk che an nei tih hre reng la.  Thu chu tisa a lo chan a, sual a nih hma hian  sim la, insiamtha ang che.

WEBSITE LEI DUH TAN

He website www.tleirawl.in hi hralh duh a ni a. A lei duh chuan +919402125273 ah biak theih a ni e.

SAIKHAWTHLIR-AH RMSA SECONDARY SCHOOL BUILDING THAR PU LALRINMAWIA RALTE IN HAWNG



Aizawl | September 21, 2018: Nimin khan Pu Lalrinmawia Ralte, Bialtu MLA,  Political Adviser to CM chuan Saikhawthlir Secondary School cheng nuai 86 senga sak chu a hawng.

Hawnna inkhawm School tual zawla neihah hian Pu Lalrinmawia chuan Saikhawthlir khua chu tun hmain Hachhek biala rinluh an ni lova, kum 2008 atanga Hachhek bial chhunga an awm atangin zirna lamah nasa taka tihhmasawn an ni a ti. RMSA leh SSA hnuaiah bial chhung khaw hrang hrangah School building thar tam tak sak a ni a. India ram leh Mizoram Sawrkar chuan zirna a ngaihpawimawh avangin zirna kawnga hma kan sawn zel nan nasa takin hma a la zel dawn a ni a ti bawk.

 

Zirlai naupangte chu lehkhabu chhiar tam tura fuihin kan hriat tam chuan zawhna a lo awm hunah kan hria a ni tih kan hriat loh pawh kan hrechhuak leh thin a ni a ti. Zirlai naupangte chu ngaihtuahna dik, rilru dik kan put a pawimawh a. St Pauls High School-a Class X Exam turte pawhin text book a mi tho kha an chhinchhiah ve a ni tih inhriat a tul a, thingtlang leh hmun hla zawka awm kan nih avangin zirlaibu hran kan zir biklo a ni tiin, a pawimawh ber chu tumruhna leh tih takzetna a ni a ti. Saikhawthlir khua leh a chhehvel khuate chu tangkai taka hmanga, school chawimawitu nih tum turin a chah a ni.

Bialtu MLA hian Hachhek Constituency huam chhunga khawtin te'n an mamawh em em Oxygen khawl pek vek tum a nih thu a sawi a, hei hi damlo thawhah thut, damdawi in pan hma-a harsatna nei tan a tangkai dawn thu a sawi bawk.

Pi Lalnunthari, DEO , Mamit pawhin thusawiin Mizoram Sawrkar, Bialtu MLA leh Department-te thawhhona avanga Saikhawthlir khuain Zirna in tha tak an nei chu lawmawm a tih thu a sawi a, Saikhawthlir khua leh a chhehvel khua te'n tangkai taka an hman a duhsak thu a sawi. DEO hian Mamit District chu ziak leh chhiar thiamlo mi 8000 lai mai kan la awm chu chhan hrang hrang awmah, hnam chi hrang hrang cheng kan nih a vang a ni thei a, kan chhehvela mite ziak leh chhiar thiam tura puihna kawngah theihtawp chhuah turin kalkhawmte a sawm a, kan hmaa census kan hmachhawn tur atan result tha tak kan neih a beisei thu a sawi a ni.  

Saikhawthlir RMSA High School hi 386 sq.m a ni a, Building hi Mizo pa chhiara chhawng hnih niin, Computer Room, Laboratory Room, Art & Craft Room te nen a vaiin Room 8 a awm a ni, Ruahtui khawlna tur Sintex Litres 4000 dah a ni bawk. Tunah hian Headmaster hovin thawktu pali(4) awm mekin zirlai naupang 30 te chuan zirna an bei mek a ni.

Building thar hawnna inkhawm School tualzawla neih hi Pu HT Lalthlengliana, VCP chuan a kaihruai a, khawtlang aiawh leh Organising Committee aiawhte atangin thusawi ngaihthlak a ni bawk.

- DIPR

HEALTH MINISTER IN WORLD ALZHEIMER’S DAY HMANPUI


Aizawl |September 21, 2018: Vawiin khan Health Minister Pu Lal Thanzara chuan Millenium Centre kawtah World Alzheimer’s Day 2018 a hmanpui a. Hemi ni pual hian Alzheimer’s and Related Disorders Society of India (ARDSI) Mizoram Chapter buatsaihin Chanmari kawn atanga Millenium Centre kawt thleng Memory Walk neih a ni.

Khuallian Pu Lal Thanzara chuan thu sawiin Alzheimer natna ngaih pawimawh nachang hretu an awm chu lawmawm a tih thu a sawi a. Thangthar zawkten ‘tar a’ tih ringawt an nih lohzia min zirtir thar leh thin hi thil hlu tak a ni, a ti a. Programme buatsaih chhan ber ten an hlawkpui lehzual a beisei thu a sawi a. Tunkum thupui ‘Remember me’ tih a nih angin naupang leh thalai zawk ten Alzheimer natna in a tihbuai tar zawkte duat takin kan enkawl a, kan hriat reng a tul a ni, a ti a. Anni kan enkawl dan hian kan hnam ropui leh ropui loh a hril dawn a ni, a ti. Alzheimer natna vei enkawltuten nasa takin hma an la a, an theih ang angin beidawnna leh harsatna karah an infuih tawn thin chu lawmawm a tih thu a tarlang a. Kalkhawmte hnenah chuan Alzheimer veite tana malsawmna ni turin a chah bawk a ni.

ARDSI Mizoram Chapter President Pu Vanneihtluanga chuan kalkhawmte lawmna thu a sawi a. ARDSI Mizoram Chapter EC Pi Malsawmthangi hovin pledge sawina neih a ni a. ARDSI Mizoram Chapter Jt. Secy Pi Lalremruati Zote in lawmthu sawina in hun a khar a. Memory Walk-a titha zualte tan lawmman sem a ni a. He ni pual vek hian chawhma dar 11 atang khan Chanmari YMA Hall-ah Alzheimer leh a kaihhnawih dang chungchangah seminar leh inhrilhhriatna hun neih a ni a. NHM Mission Director Dr. Lalrozama, IAS chu Khuallian a ni. ARDSI Mizoram Chapter buatsaih niin National Mental Health Programme bultum a ni a. ARDSI Mizoram Chapter hi September Ni 21, 2015 khan din a ni.  

CHAMPHAI ZOTEAH SWACHHATA HI SEVA 2018 PUALA HUN HMAN A NI


Champhai | September 21, 2018: Tukin khan PHE Department hnuaia Swachh Bharat Mission (Gramin) kaltlanga faina kawnga thingtlang khuaa hmalakna pakhat ‘Swachhata Hi Seva, Faina hi Rawngbawlna a ni’ tih programme pualin Champhai Zote Community Hall-ah hun hman a ni a. He hun hi Dr. Naveen Aggarwal, District Bawrhsap chuan khuallian niin a hmanpui a. Kumin Swachhata Hi Seva puala thupui thlan chu ‘Sanitation is Everyone’s Business, Faina hi Mitin mawhphurhna a ni’ tih a ni.

Khuallian chuan faina kawngah Mizote chu hnam entawntlak an nih thu sawiin, mahni In leh a vel mai bakah vantlang hmunhmate neitu thintlung pu chunga tihfai ani thin chu entawntlak a tiin chhuanawm a tih thu a sawi a. Faina kawnga thahnemngaihna Mizote zinga a hmuh chu tunhma  atanga inzirtirna tha neih vang leh inthlahchhawn zel a ni, a ti a. Swachhata Hi Seva puala kalkhawm Zirlaite chu thiam thil zir kawngah tan la tur leh nakin zela zirlai pui thei tur Sap tawng thiam tum tlat turin a fuih a. Zirtirtute tan pawha Sap tawng zir thar leh anih theihna turin hetiang lama hnu hma nei pawlte nena tangkawpa trainingte pawh neih theih nise a duhawm dawn thu a sawi bawk a. Mitinte chu faina nunpuia zirtirtu ni theuh thei tura thawk turin a sawm nghal bawk a ni.

Pu H.B Chakma, SE, PHED Champhai WATSAN Circle chuan fai chu Pathian an teuhna ber a nih thu leh hriselna atana pawimawh ber anih avangin fai nunpui a tul thu a sawi a. Swachhata Hi Seva programme hman chhungin a zau thei ang bera fai zirtirna neih tuma hmalak anih thu a sawi bawk.

Er.J.Kapkima, Member Secretary, SBM (G) Champhai District pawhin thu sawiin Champhai District chu kum 2016 December-a ODF ni tawh anih avangin District fai anih hriaa chhawm nung zel tum a tul thu a sawi a.  Central sawrkarin faina kawnga hmasawnna a ngaipawimawh a, hma la zel turin State-te a nawr reng a sum leh pai pawha a tanpui reng thu a sawi a. Swachh Bharat Mission tum ber chu faina tluantling neih a ni a, chumi tur chuan mimal, chhungkua leh khawtlang tan rual angai a ni, a ti a. Fai hi hriselna ni a, Mi hrisel chu a hausa a ni, a ti bawk.

He hun hi T.Laikunga, VCP Zote chuan a kaihruai a. Er.J.Kapkima, Executive Engineer, PHED & Member Secretary, SBM (G), Champhai District chuan Swachhata Hi Seva programme sawizauna leh hemi hmanga programme neih dan turte a sawifiah a. Pu Lalchhandama Renthlei, Headmaster, TN Memorial High School, Zote-in Zote khuaa faina lama zirtirna programme buatsaih a ni chu lawmawm a tih thu leh a hlawhtlin ngei theihnan khawtlang mipuite penchhuak turin a sawm a. Khuallianin School hrang hrang, VC leh NGO-te hnenah Dustbin leh Water Filter a sem a. Pi Julie C. Mawii, District Coordinator, SBM (G) Champhai District-in lawmthu sawina neiin hun a khar a. Programme neih zawh hnu hian thuang li a inthenin khawlaia bawlhhlawh awmte chhar faia hnatlang neih chhunzawm nghal a ni.

Swachhata Hi Seva (Sanitation is Service) tih hi Mizo tawng chuan ‘Faina hi Rawngbawlna a ni’ tih a ni a. Forthnight Programme niin kumin September Ni 15 khan Prime Minister-in New Delhi-ah a lo hawng tawh a, Programme hian October Ni 2 thleng a awh dawn a. Kum tina hman thin niin, Mizoramah pawh khawpui leh thingtlang khaw hrang hrangah hman mek a ni a.  Kumin hian a bik takin Sanitation Volunteer-ten midang 100 vel tal kaihruaia mipui/vantlang nena tangkawpa faina kawnga an penchhuah theihna tura hmalakna ‘Swachhagrahiyo Se Swachhagrahi; Ek Se Anek Diwas’ tih programme chu September Ni 25, 2018 hian hman tum a ni a. He hunah hian faina lam hawia hmalakna a zau thei ang bera kalpui tum niin, Zirtirtu, ASHA, ANM, Health Worker, Anganwadi Community Worker-te nena tangkawpin hun hman tum a ni a. Naupangte kawngzawh neihpuia ek In thianghlim neih leh hman tulzia puanchhuah tir tum a ni a. Thingtlang kilkhawr ber thlenga faina pawimawhzia inzirtira nunpui zel tura hrilhfiahna neihte a huam dawn bawk a ni.
- DIPR

VANLALCHHANDAMI



Vanlalchhandami

(A piancham kan lawmpui e...)
Pa hming: B Lalhlima,
Nu hming: K Lalchhuanawmi
Chenna: Republic vengthlang,Aizawl
Pianni : 21 September 2000

Zirna: B.A 1st sem @ Govt T. Romana College




Favourites:
book- bible.
actor- gal gadot
Leader- Emmanuel macron
singer- Lana del Rey
dish- artui, allergic to flesh
song-  Sound of Silence
Place- ngainat bik em em Ka neilo.
writer-Pablo neruda


Modelling lam I tui ve em?
- Aw modelling lam hi ka tui ve khawpah, sân hi ka chak em em bawka sap model tamtak a bik in VS model te ka hmuh hian ka chak leh zuala,nalh tur chuan exercise an la nasa  a hriat hlea,chu chuan min hneh a, exercise te theih ang angin ka la ve thina, sâng em em lo mah ila piannalh hi ka tum ve hle ani. Aw,ka chhungte hian min tui pui hle a,thlalak te hi nuam ka tih an hriat avangin min sawmna ah hi chuan kal mai hi an phal ve zel mai thin a ni.


Social Media leh nangmah?
- Social media hi ka khawih nasa ve hlea, a tangkai zawnga hman chuan a tha hlea,mahse tihtur thulh thak thak khawpa khawih erawh a tha chuangloa, keima ngaihdanah chuan social media hi chu a hmang thiam thiam leh hun la heklo leh  zirna khawih buai chuangloa kan hman thiam chuan a tha ka ti.


I thalaipuite hnena chah duh emaw i rilu a awm, nangmah pawhin I zawm tura I duh?
Ka thalai pui te bulah hian han sawi em em tur pawh ka hreloa, mahse tlem te kan han zep ve anga khawvel a changkang tawh em ema, chutih rual chuan keini pawh hmasawn tum ila mahni kawng theuhah,incheina te a sang em ema,chhungte lu ti hailo zawngin awm hram tum ila, puitlin hi a har hle a,nu leh pa la nei ve ve tan phei chuan nu leh pa,chhungte duat rawn vek kan nia. Kan theihna zawnah tangkai  kan tum anga,ruihtheihthil lakah te,kohhran leh khawtlangah te in hmang tam ila. A tawp berah chuan kan hnam tawng chawi nun chungchangah kan message type danah hian a lam tawia type mai loin mizo tawng dik taka type turin ka thalai pui te ka ngen a, chuan kan thu lam te hi uluk zual deuh deuh ila, a lawmawm hle ang.

(Website a fakna awm hi lo click ve ta che.)




www.tleirawl.in I hmuh dan?
www.tleirawl.in (website) hi a tha Ka tia, update hi awm tha Ka tia, taima takin an vil reng tih a hriata, a hlawkpui thlak Ka ti.


Chhandami, Govt T Romana College Miss Freshers 2018 a kal zelna turah duhsakna kan hlan .. 

IN HUN HAI SUH U

  
 - Vanlalzawta 
September 20, 2018.

1. Mithiam ten kum mila an siam zirlai bu te,
Taima tak a zir ṭhin te tan chuan thiam theih a nih laiin;
Tute nge thiam lo ṭhin le?
Nu leh pa,zirtirtu te thu awihlo ṭhin te,
Zirlai aia thil dang buaipui tlat ṭhin te tan.
Thiam ngaihna a awm mawlh lo a ni.

2. Mi hlawhtling, kan tih ho te hi,
Puitling sa a piang an awm reng em?
E ! Awm lah lo ve a,
Zir bul ṭanna aṭanga nu leh pa,zirtirtute thu awih avanga;
Tun dinhmun thleng thei ta te an ni e.

3.Kawla ni chhuak chhiara zirna run bel,
Mahse thiam belh tumna tak tak nei si lo.
Hun hlutzia hrelo a nun hmang ten,
An nu leh pa,Zirtirtute bum emaw an inti;
Mahse,mahse maw, mahni inbum mai an ni si.
A pawi zia an hriat meuh chuan phengphehlepa khua a tlai zo tawh ang.

4.  Pathian thil siam ropui zia hi aw,
Lehkha thiam,infiam,zai,lirthei khalh;
Mistiri,lo neih,ran vulh,a tam mai.
A engngemaw berah hi chuan a bika siam i ni a sin,
Chuvangin, in ngainep suh la,zam hek suh.
Pathian i ṭih a,i nu leh pa i chawimawi phawt chuan,
Mite awh ruk,mi lungawi i lo ni ang.

5. Zirlai te u,in hun hai suh u,
In in thlamuanna ber in nu leh pa te kha,
An la tar ang,hna an thawk thei lo ang;
A hun lovah chatuan ram an pan thut thei,
Chawma enkawl ve thung chu,
In kovah a la innghat ang in tling zo dawn em le?

I Complain


I complain
That my clothes are outdated
Then God showed me people who don’t even have spare clothes to wear

I complain
That I’m too short
Then God gave me friends shorter than me who carry themselves with their head held high

I complain
That I don’t have fingers and toes like them beautiful ladies
Then God gave me a friend having 12 fingers and 12 toes, and is the most confident person I’ve ever met

I complain
That my skin tone’s not fair enough
Then God gave me beautiful friends having darker skin tones

I complain
That my Android phone uses up battery too much
Then God showed me a man who doesnt even know what a mobile phone is

I complain
That I hate mosquitoes, they leave scars on my skin
Then God showed me people living in malaria-prone area who dont even have enough protection

I complain 
That dad doesn’t understand my problems sometimes
Then God gave me friends who have to live their lives with no one to call “Dad”

I complain
My house is not cozy enough
Then God showed me people who can’t even afford a house

I complain
That I’m not given the opportunity to go abroad
Then God showed me people who havent even seen a city bus in their life

I complain
That life’s too tough
Then God showed me pictures of victims from the Muslim-Bodo riots who have lost all their lands and clothes, and they now live in a school

I complain
That I don’t have a sister
Then God made me see friends who long to have at least one brother in their life

I complain
That the money I have is not enough
Then God made me see a man earning his livelihood selling sliced pineapples everyday 

Tell me, what do you complain about? I guess we have to start counting our blessings so that we can stop complaining and start appreciating



TLEIRAWL TE HNENA THURAWN




Aw Hmeltha ti a, kan suk suau suau lai kha in tan 'hman' a ni tawh a, Vai 'sipai hlau a bihru' leh 'Curfew kara lunglen' tih te chu kan pian hma daih, hman a thilthleng tawh a ni. Hun a liam zel a, generation tharah kan awm tawh avangin kan chenna in leh lo, silh leh fen leh nunphung a danglam tawh hle tih chu sawi ngai lovin kan hre theuh awm e.

“Hmanah chuan” ti a thil sawi vak vak hi nangni tleirawl te tan chuan ri bengchheng leh ninawm mai a ni a, amaherawh chu, tu thiam loh mah a ni lo. Hunin a her chhuah a ni a, kum 20 hma lam a kan khawsak phung leh tun hi chu a in lehthal chiang em bawk a ni.

Tleirawl kan tih nun hi Mihringah chuan kan nun a nawm lai ber leh kan vanglai kan hmelmawi leh duhawm lai ber a ni a, kan hringnun zinkawng kan zawh hun bultanna ti ila kan sawi sual awm love. ‘Hei hi ka nun a ni’ tih hi tunlai Tleirawl te nun a thil awm lian tak a nih avangin he thurawn hi  ngaithla ang che u. “ Hei hi ka nun a ni a, ka awm dan tur chu ka thu thu a ni” i ti maw…? Chu ti a nih chuan Tleirawl te u, Heti zawng hian han ngaihtuah ve teh le.
Silh leh fen chungchangah i duh leh mawi i tih i inbel hi tu sawisel theih mah i ni lo. I lan dan leh i incheina ah khan tumahin thu an neih ngawt nachhan tur a awm lo. I mawi leh mawiloh chu i duh dan danin i inchei thei a lawm. Thuamhnaw chhuak thar leh dangdai tak a i inchei duh a nih pawhin i thu thu a ni.   I duh dan dan in inchei rawh. Nimahsela hei hi ngaihtuah teh. 
Thuamhnaw maksak pui pui leh manto tak tak i inbel khan mi ten engtin nge an ngaih che. Mi tana zahawm taka lan nge i duh a, tu mahin engah maha an ngaih loh tur a lan chhuah i duh le. I incheina khan i chhungril nun mite hmuh theihin a tarlang a ni tih hria la,  i tleirawl duhawm lai tak a mite hmuh dan che hian i damchhung hun a hril tih hi ngaihtuah ang che.

I Hairstyle, chezia leh tawngkam pawh tu sawisel theih mah i ni lo. I nun a nih miau avangin i duh dan danin i hair style pawh i siam thei a, i duh a nih phawt chuan  sam lem leh damdawi hmang pawhin uih hmel deuh pawhin i in herh kir tir chuat thei a lawm. I duh leh i tukkhum chauh pawh sei deuhin i zuah thei a, i duh leh rawng chi hrang hrang pawhin i tial thei a, tu sawisel theih mah a ni lo. I Lu, I sam leh i hmel a nih miau avangin i ta a nia, i duh dan danin i chei thei a lawm. I tawngkam pawh i duh leh mawi takin hmang la, i duh leh chaltlai takin hmang rawh. Tunge i thusawi leh kamchhuakah thu nei thei awm. Nimahsela hei hi hria ang che. I sam avang khan hnunglam atangin an nuih chein an fak thei che a, i tawngkam khat lek avang khan mi zawng zangin an ngaihdan tur che a hril thei a sin. Damchhung hun hmang turin i puitling ve dawn chauhva, tun atanga miin i thusawi leh i hairstyle te, i chezia avang mai mai a engmah lovah an ngaih che hi hlau ang che.


Tunlai changkanna Electronic media leh lirthei changkang tak tak te hi in tana siam a ni a, in hman loh chuan tunge hmang chuang ang. A leina tur i neih phawt chuan i duh duh i lei thei a, i hmang thei a lawm. I duh chuan social media hmang pawhin,  i saruak leh zahmawh thlalak pawh pho chhuakin  i in theh thil vel thei a, movie leh film chi hrang hrang i duh duh i en thei a, tu sawisel theih mah i ni lo. Thlanrawkpa khuangchawi lai aia pui tak tak pawh en tur a tam a lawm. Internet te chu a hmangtu in a duh dan danin a hmang thei a, I duhdan a i hman kha tu sawisel theih mah i ni lo. Lirthei pawh a chhuakthar tha tak tak leh mawi tak tak pawh i khalh in i nei thei a lawm. I pawisa a i lei a nih a, Road Tax pawh i pe thlap a, i duhna hmun hmun a i leng kual a nih pawhin tu khap theih i ni hlei nem. I nun kha i ta a nia i chen a ni mai a lawm. Amaherawh chu hei hi theihnghilh lovang che.  In U te leh in pa te hi hetiang hun pal tlang vek tawh an ni a, an ni aia tleirawl lai nun chen am hi tum hauh suh ang che.  I nun kha i ta a ni a, nimahsela i tun hun avang khan i damchhungin thil chin thalo leh a tel lova awm harsa khawp hialin i awm phah thei a sin. Electronic Media leh Social Media vang mai mai a i zahawmna tur hlauh palh kha phal suh la, I nu leh pa te i u te pawhin an lo khalh hrep tawh lirthei vang mai mai a mi tana hnawksak leh phurrit siamtu nih tum hauh suh ang che. i hun hman mek khan i damchhung hun tur a hril a ni tih hria la, mi ngaih a hniam taka awm kha hlau hle ang che.

I nun ah khan tumahin sakhaw lam ngaihsak a inkhawm tur che a tilui thei tu an awm lo. I duh chuan inkhawm lovin i leng daih thei a lom. A dik a lom, Inkhawm ban lai taka Bike chak deuh a han tlan fua te hi a nuam a ni. I thiamna leh zirna atangin Pathian awm tak tak pawh i ring lova, i sawi chhe thin a nih pawhin, i thlarau nun leh inun chhungril kha i ta a ni a, tuman thu an nei hleinem. Mahse hei hi hre reng rawh. Thil engkim siamtu chu Pathian a ni. I nu chhul a i awm lai atang khan Ani hian enkawlin veng tlat lo che sela he khawvel eng hi i hmu tawp lovang. Pathian awm tak tak hi ringlovin chhut vak vak pawh nila i thih hma ngeiin Pathian hian a awm ngei a ni tih a la hriattir dawn tho tho che tih hria ang che. I hringnun i zawh dawn chauhva chuvangin a siamtu che tih a, a duh dana nun hi a tawk mai. A bak chu i puitlin ang zia zelin a la zirir ang che.

Tleirawl te u, heng hi hre reng ula, in nu leh pa te leh in u te hian tuna in hun hman mek kha an lo zawh chhuak vek tawh a ni tih hriain, i hringnun zinkawng zawh tur chu bul i tan dawn chauh a ni tih hi haider hauh suh ang che. Tuna i hun hman mek khan i puitlin hun tur a hril a, engang mi nge i la nih ve dawn tih pawh tuna i hun hman mek khan a hril dawn a ni. Kan Pathian pawh hian kan vanglai hun kan chen a phal a, nimahsela kan pang tina tu awm lo turin min duh a ni. Tleirawl lai hun hman dan thiam tur a chhia leh tha hriatna nei i ni a, ‘I Nun kha i ta a ni’ Kha i nun ngei kha i hmalam hun a i nih tur ang kawng zawh tura bultan mek a ni a, ngaihtuahna fim tak hmang chungin i damchhung ni chhiar ang che.

MZP INTER-HSS BASKETBALL TOURNAMENT 2018 TAN TA


Aizawl | September 20, 2018: Mizo Zirlai Pawl Inter-Higher Secondary School Basketball Tournament 2018 chu vawiin September ni 20, Ningani khan Hawla Indoor Stadium, Republic Veng, AIzawl-ah  hawnna hun hman a ni a.
Mizoram Youth Commission Chairman Joseph Lalhimpuia’n khuallian niin hun a hmanpui a.





Mizo Zirlai Pawl Inter-Higher Secondary School Basketball Tournament 2018 Organising Committee chairman Lalruatfela’n kairhuaiin, Secretary Jacob Lalmuanpuia report a pe a.
He tournament ah hian School 23 te’n intihsiakna an hmachhawn dawn a, September ni 28, Zirtawpni ah Final khel tura ruahman a ni.

Thusawitu,Khuallian chuan ‘CM Phoenix Project’ kalpui an tum thu a sawi a, hemi atan hian Rs 20,00,000 dah niin, Mizo thalai zinga Competitive Exam hmachhawn tum, mi tumruh leh lehkhathiam thlang chhuakin, chung te chu New Delhi- ah exam inbuatsaih  turin MYC chuan a chawm dawn a ni tiin, Mizo thalaite Civil Service-a an luh ngei theih nan a hmalakna thar tur anih thu a sawi a ni. MYC Young Achievers’ Award siam ani a, thalai kum 40 hnuailam chawimawi tlak Dictrict 8 atangin DC kaihhruaina in zawn a ni a. Chungte chu State Level Committee chuan lo thlifimin, kawng hrang hrang a thlalai hlawhtling chawimawi tlak Mi 8 (pariat) thlanchhuah an ni a, he chawimawina hi ni 21.9.2018 (Zirtawpni) tlai hian PUC Auditorium-ah hlanna hun hman a ni dawn a ni a ti. 

Pu Mahima chuan ‘Competitive World’ ah kan awm a, mi taima leh tumruhte hi mi hlawhtling an ni tawh a, ruihtheihthil a fihlim lo tan chuan hlawhtlinna a awm tawhloh thu MYC Chairman chuan zirlai naupang kalkhawmte a a hrilh a. MZP in hetiang a zirlai naupangte taksa hrisel an neih theih nana hma a la hi lawmawm a tih thu a sawi bawk. 


Member Organising Committee R Lalkhawngaiha’n infiam mite intiamkamna a neihtir a. Inelna tan nghal a ni.



A hnuai video hi lo ensak ve ta che